stampa-velikih-formataŠtampanje velikih formata obuhvata izradu najrazličitijih reklama, kao i proizvoda koji se koriste za dekorisanje enterijera i eksterijera. U zavisnosti od namene, štampa velikih formata vrši se na raznovrsnim materijalima, kako u crno beloj, tako i u kolor tehnici. Štampanje se obavlja preko najsavremenijih štamparskih mašina, najkvalitetnijim eko sloventnim, sloventnim i UV bojama, što garantuje vrhunski kvalitet otiska na svim podlogama koje se koriste za velike formate, ali i štampu visoke rezolucije u veoma kratkom vremenskom roku. Cene se obračunavaju po kvadratnom metru, a formiraju se zavisno od materijala koji je korišćen kao podloga za štampu.

Kod štampe velikih formata najčešće se koriste sledeći materijali:

  • Samolepljiva PVC folija, izdržljiv i jako postojan materijal pogodan za lepljenje na najrazličitijim podlogama, poput pocinkovanog lima i drugih metalnih površina, PVC površina, foreks tabli, klirita, leksana, zida, stakla i sl. Štampa velikih formata na PVC foliji najčešće se koristi u reklamne svrhe, za izradu nalepnica za staklo i automobile, za prozorsku, zidnu i podnu grafiku, za brendiranje izloga i vozila, za promo pultove, banere, reklamne panoe, svetleće reklame itd.
  • One way vision perforirana folija, specijalna samolepljiva PVC folija rupičaste strukture, koja ima široku primenu u prozorskoj grafici, naročito u brendiranju izloga i auto stakala. Karakteristična je po tome što propušta svetlost unutar objekata, ali se sa spoljne strane može videti samo aplikacija koja brani da pogled dopire unutra, dok se iz unutrašnjosti neometano vidi van.
  • Baner folija uglavnom se koristi za izradu outdoor reklamne grafike. Samolepljiva je, pogodna za digitalnu štampu, sečenje i oblikovanje na kater mašinama, jako otporna na negativna atmosferska dejstva, lako se postavlja i skida sa površina na kojima je nalepljena. Dosta je rastegljiva, što je čini veoma pogodnom za lepljenje na reklamnim banerima, ciradama, trakama, tendama, suncobranima i drugim fleksibilnim i savitljivim površinama. Takođe, često se upotrebljava za scenografije, kao i za fasadnu i sajamsku grafiku.
  • Ceradno (baner) platno, PVC materijal veoma otporan na spoljne uticaje, pa je uglavnom namenjen za spoljnu upotrebu, mada se neretko koristi i za unutrašnje aplikacije. Pogodan je za sve vrste digitalne štampe, a obzirom da se delovi lako spajaju tehnikom zavarivanja predstavlja najbolji izbor za izradu outdoor reklama velikog formata. Ima široku primenu u izradi reklamnih banera, scenografija, fasadne grafike, sajamske grafike itd.
  • Platno za jarbole i zastave, posebna vrsta platna (poznata i kao flag platno), otporna na atmosferske uticaje i UV zračenje tako da ne bledi na suncu, može se prati, pa je laka za održavanje. Print je obostran, jakog intenziteta, dugotrajan.
  • Mesh platno, perforirani PVC materijal, jako fleksibilan i otporan na spoljne uticaje, pogodan za izradu outdoor reklama velikih dimenzija. Njegova glavna karakteristika je rupičasta struktura koja ga čini otpornim na udare vetra, a istovremeno omogućava dobru svetlosnu propustljivost. Obzirom da dobro podnosi sile izazvane vetrom ne zahteva jaku noseću konstrukciju, pa je samim tim njegovo postavljanje jeftinije. Mesh platno je odličan izbor za izradu scenografija, reklamnih banera, fasadne grafike, sajamsku dekoraciju.
  • Slikarsko platno (Canvas), mekano, najfinije pamučno platno specifične teksture sa prirodnom, ljudskom oku znatno prijatnijom refleksijom svetlosti od one koju daju drugi materijali. Kanvas je pogodan za sve vrste digitalne štampe velikih formata, a upotrebljava se u dekorisanju enterijera, za izradu najkvalitetnijih reprodukcija poznatih slikarskih dela i za prenos fotografija na platno. Može se koristiti i kod izrade scena i štandova. Kao dodatne usluge vršimo zatezanje platna u tzv. blind ram, a možemo izvršiti i laminaciju lakom koji, osim što ima zaštitnu funkciju, stvara efekat ulja na platnu.
  • Papiri za štampanje velikih formata, još jedan materijal sa širokom primenom. Za spoljašnju upotrebu (izradu bilborda i osvetljenih reklama) koriste se uglavnom dve vrste papira: Blue back papir i City light papir. Ovi papiri služe za štampu velikih formata u svim štamparskim tehnikama, a dobijeni otisak je visokog kvaliteta. U ponudi imamo i foto papir na kome se štampaju fotografije velikih formata za indoor upotrebu, više vrsta mat i sjajnih papira za štampanje postera, kao i papira različite gramaže (od 80 do 300 gr.) za izradu tehničkih, odnosno linijskih autocad crteža i arhitektonskih projekata u crno beloj ili color tehnici. Na raspolaganju Vam stoji i usluga savijanja i sečenja crteža na velikim formatima, po tačno propisanim pravilima. Po Vašoj želji savijamo ili digitalno sečemo veće formate u A4 format kako bi se mogli ukoričiti, a vršimo i ojačavanje linijskih crteža kartonom, kao i samo koričenje.